Fidan Dikimi Nasıl Yapılır?

Yeni bir ağaç dikmeye hazırlanıyorsanız, mutlu, sağlıklı ve uzun ömürlü bir ağaç olması için bu kanıtlanmış 8 adımı öneririz.

Ekimden önce…

Küreğinize dokunmadan önce, ağaç seçimi, yerleştirme ve saha koşullarını dikkatlice düşünün. Sağlıklı, uzun ömürlü bir ağacın temeli doğru yere dikmektir. Ağaç önerileri ve gereksinimleri için sitemizde ki bilgileri inceleyin.

Ve unutmayın: En uygun ekim sezonu Ekim ayının ortasından Mart ayının ortasına kadar havanın nemli ve soğuk olduğu dönemdir.

Buraya kadar herşey tamamsa başlayalım!

Adım 1: Dikim çukurunu kazın.

İlk önce, fidanın ambalajını çıkarın ve kazma derinliğini tahmin etmek için kürek sapı ile kök bilyeyi ( kaptan çıkan toprak ve köklerin kütlesi) ölçün. Buna göre çukurun derinliğini ve kökün 2 3 katı genişliğini kazın.

Gövdenin genişlediği ve kök olduğu noktanın toprağın yüzeyinin üstünde kalması çok önemlidir. Ağacın altında ki hava boşluklarını önlemek için, çukurun tabanında küçük bir toprak yığını oluşturun ve ağacın oturmasını engellemek için bastırın (toprağa sıkıca bastırın ancak toprağı fazla sıkıştırmayın).

cukur açma işlemi

Adım 2: Köklere masaj yapın / gevşetin / düzeltin ve fidanlık kazığını çıkarın.

Bu adımın sağlam bir fidan dikiminin anahtarı olduğunu gördük. Kökler, kök bilyenin ortasından doğruca orantılı şekilde yayılmalıdır. Ağacı bir muşamba üzerine kök bilyesiyle yatırın ve kökleri gevşetmek ve serbest bırakmak için eldivenli parmaklarınızla derinlemesine çalışın.

Kesişmeyi önlemek için herhangi bir çember kökünü kesin ( çember kökleri büyüdüğünde, ağacın tabanı çevresinde büyür ve ağacın diğer kısımlarına su ve besin akışını keser).

Adım 3: Fidanı çukurun ortasına yerleştirin.

Fidan Dikimi esnasında tek bir şansınız var, bu nedenle toprağı doldurmadan önce derinlik ve konumun doğru olduğundan emin olun.

Kökün başlangıç noktası yüzey üzerinde olmalıdır. Çok düşük veya çok yüksekse, fidanı kaldırın ve gerektiği şekilde toprak ekleyin veya çıkarın.

Ana dalları yürüyüş yollarından veya binalardan uzak tutmak için en iyi yerleşimi bulana kadar ağacı döndürün. Ağacı dik tutun ve kök topunun etrafını toprakla doldurun.

Büyük hava boşluklarını gidermek için, kökün etrafında ki toprağı bir kürekle veya ayakkabınızın ucuyla hafifçe bastırın. Doğrudan kök topunun üzerine basmayın, çünkü bu köklere zarar verir ve sıkıştırabilir.

fidanın çukura yerleştirilmesi

Adım 4: Gövde etrafında kase şeklinde bir biçim oluşturun.

Yaklaşık 10 bidon su tutacak bir havza veya kase şeklinde, gövdesi 25-30 cm olarak fidanı çevreleyecek bir höyük oluşturun. Kasenin içi kök yuvarlağının dış kenarında olmalıdır. Fidan olgunlaşana kadar kökü nemli tutmak önemlidir.

Altta ki resim de örneğini verdik.

kök höyüğü oluşturma

Adım 5: Fidana bir destek yapın.

Destek çubuğu genç ağacın dik büyümesine yardımcı olmak için kullanılır. Park ve bahçeler de, ağacı çim biçme makinesinden korumak için üç çubuk kullanılabilir.

Çubuk noktasını sıkıca yere, gövdeden 20 cm uzağa yerleştirin ve dik tutun. Fidanı çubuğa bağlayın. Fidan eğilmemeli ve dik durmalıdır.

Adım 6: Fidan Dikimi sonrası iyice sulayın!

Havzayı suyla doldurun ve gerekirse etrafını biraz daha güçlendirin. Yağmur yağmazsa hafta da bir sulayın.

Adım 7: Karışım ekleyin.

Nemi korumak, yabani otları bastırmak ve toprak bileşimini iyileştirmek için toprağı 1 metre çapında ağaç yongaları, kıyılmış ağaç kabuğu veya yapraklardan oluşan bir karışımla kaplayın. 

Böceklerin ve kemirgenlerin yuvalanmalarını ve fidanın gövde kabuğunu çiğnemelerini önlemek için karışımı ağacın gövdesinden 10 cm uzakta tutun.

karışım ekleyin