Amonyak Hakkında Bilgi
Konu İçeriği
Amonyak Hakkında Bilgi

Amonyak (NH₃) azot (N) gübre endüstrisinin temelidir. Toprağa bir bitki besin maddesi olarak doğrudan uygulanabilir veya çeşitli yaygın N gübrelere dönüştürülebilir, ancak bu özel güvenlik ve yönetim önlemleri gerektirir.
Üretim
Dünya atmosferinin neredeyse yüzde 80’i azot gazından (N₂) oluşur, ancak kimyasal ve biyolojik olarak kullanılamaz bir formdadır. 1900’lerin başında, N₂ ve hidrojeni (H₂) yüksek sıcaklık ve basınç koşulları altında birleştirme işlemi geliştirilmiştir.
Bu reaksiyon Haber-Bosch süreci olarak bilinir: [3H₂ + N₂ 2NH₃].
Çeşitli fosil yakıt malzemeleri H₂ kaynağı olarak işlev görür, ancak doğal gaz (metan) en yaygın olanıdır. Bu nedenle, NH₃ üretiminin çoğu hazır doğal gaz kaynağı olan yerlerde gerçekleşir.
Amonyak atmosferdeki bir gazdır, ancak kaynama noktasının (-33 ° C) altında sıkıştırılarak veya soğutularak sıvı halde taşınır. Küresel olarak soğutulmuş okyanus gemilerinde, basınçlı demiryolu araçlarında ve uzun mesafeli boru hatlarında sevk edilir.
Tarımsal kullanım

Amonyak, herhangi bir ticari gübrenin en yüksek N içeriğine sahiptir, bu da potansiyel tehlikeye ve onu kullanmak için gereken güvenlik uygulamalarına rağmen onu popüler bir N kaynağı haline getirir. Örneğin, NH₃ gübresi doğrudan toprağa uygulandığında, tanktan ayrıldıktan sonra havaya maruz kaldığında hemen buharlaşacak basınçlı bir sıvı içinde bulunur. Atmosfere bu tür salınımları önlemek için, yetiştiriciler toprak yüzeyinin en az 10 ila 20 cm altına yerleştirmek için traktör gibi çeşitli toprak çapalama araçları kullanırlar. Amonyak daha sonra hızlı bir şekilde toprak suyu ile reaksiyona girerek toprak katyon değişim bölgelerinde tutulan amonyum (NHy) oluşturur.
Amonyak bazen popüler bir sıvı N gübresi olan aqua amonyak üretmek için suda çözülür. Su amonyağının NH application kadar derinlemesine enjekte edilmesi gerekmez, bu da saha uygulaması sırasında fayda sağlar ve daha az güvenlik hususuna sahiptir. Aqua amonyak sulama suyuna sıklıkla eklenir ve su altındaki toprak koşullarında kullanılır.
Yönetim Uygulamaları
NH₃ kullanımı güvenliğe dikkat gerektirir. Depolama tesislerinde ve saha uygulaması sırasında uygun kişisel koruma ekipmanı kullanılmalıdır. Suda çözünürlüğü yüksek olduğundan, serbest NH₃, ciddi hasarlara neden olmak için akciğerler ve gözler gibi vücut nemiyle hızla reaksiyona girer. Yeterli güvenlik eğitimi olmadan aktarılmamalı veya uygulanmamalıdır.
Uygulamadan hemen sonra, enjeksiyon bölgesini çevreleyen yüksek NHp konsantrasyonu, soilmikropların geçici olarak inhibisyonuna neden olacaktır. Bununla birlikte, NHB NH₄⁺’ya dönüştükçe, uygulama noktasından uzaklaştıkça ve daha sonra nitrata dönüştükçe mikrobiyal popülasyon iyileşir. Amonyağın mikroplar üzerindeki inhibe edici etkisi, çimlenme sırasında tohumlara da zarar verebilir, bu da çiftçilerin tohumları yeni NH₃ uygulamaları bölgesine yakın tutarak önleyebilir.
Kişisel ve mahsul güvenliği endişelerinin yanı sıra NH₃’nin atmosfere kaçması da başka sorunlara neden olur ve mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. NH₃ emisyonları atmosferik pus ve yağmur suyu kimyasındaki değişikliklerle bağlantılıdır. Ve yüzey sularındaki yüksek NH₃ konsantrasyonları sudaki organizmalara zarar verebilir.
Tarım dışı kullanımlar
NH₃ üretiminin yüzde 80’inden fazlası gübre olarak sonuçlansa da birçok endüstriyel uygulama da mevcuttur. Ev temizleyicileri suda (amonyum hidroksit oluşturmak için) çözülmüş yüzde 5 ila 10 NH3 çözeltisinden yapılır. Buharlaşma özellikleri nedeniyle NH₃, soğutucu olarak da yaygın olarak kullanılmaktadır.