Gübre Çeşitleri Nelerdir? Gübreler Hakkında Bilgi

Gübre Çeşitleri Nelerdir? Gübreler Hakkında Bilgi

Gübre Çeşitleri Nelerdir? Gübreler Hakkında Bilgi
Gübre Çeşitleri Nelerdir? Gübreler Hakkında Bilgi

Gübre, toprağa uygulanan veya üzerine püskürtülen bir malzemedir. Doğrudan veya dolaylı olarak tedarik için besin maddelerini, mahsul verimini ve ürün kalitesini artırır. Doğrudan gübre, mahsullere temel besinleri sağlar, bunlara NPK gübre, bileşik gübre ve mikro elementli gübre vb. dahildir. Kireç, alçı ve bakteri barındıran fiziksel ve kimyasal özellikli topraklar da dolaylı gübreler iyileştirme için kullanılır. Gübreler, yöntem ve türleri, madde ve kimyasal özelliklerine göre çeşitli sınıflandırmalara tabi tutulur. Gübreler Çeşitleri Nelerdir? Gübre Nasıl Sınıflandırılır? Bu sorular aşağıda daha ayrıntılı olarak açıklanmıştır.

İnorganik gübre

İnorganik gübre veya kimyasal gübre bitkilerin büyümesi için bir veya daha fazla besin elementi  ve kimyasal araçlar içerir. Bunlara örnek verirsek; Azotlu gübre, fosfat içeren gübre, potasyumlu gübre, mikrobesin içeren gübre ve bileşik gübre vb.

Azotlu gübreler

Azotlu gübreler, bitkilerin gelişmesi için ihtiyaç duyduğu azotu içermektedir. Azot, mahsuller için çok önemli bir rol oynar bitkilerdeki amino asitlerin bir parçası olan ve proteini oluşturan bileşendir. Bu arada, klorofilin, fotosentez sürecinde etkilidir. Azot ayrıca mahsuller de alttan kolonileşmeye ve çoğalmaya yardımcı olabilir. Azotlu gübreler tarım ürünlerinin kalitesini de arttırmaktadır.

1.Amonyum azotlu gübre

Amonyum azotlu gübre, amonyum bikarbonat (NH4HCO3), amonyum sülfat {(NH4) 2SO4}, amonyum klorür (NH4CI), amonyak (NH3.H20), amonyak (NH3) vb. içerir. Amonyum azotunun kullanımı kolaydır toprak kolloidleri tarafından kısmen kil mineraline adsorbe edilebilir.

Amonyum azotlu gübre
Amonyum azotlu gübre

Amonyum azotu oksidasyon ile kolayca nitrata dönüşür. Amonyak kayıpları alkali bir ortamda uçucu hale gelir. Mahsuller fazla amonyum kalsiyumu emdiğinde, magnezyum ve potasyum, belirli bir inhibe edici etki yapar. Amonyak güçlü bir tahriş edici kokuya, aşındırıcılığa sahiptir ve değişkendir. Bu nedenle, doğrudan gübreleme de kullanılamaz. Amonyak seyreltme işlemi yapıldıktan sonra kullanılabilir.

Amonyak hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

  • Amonyum bikarbonat

Amonyum bikarbonat beyaz bileşik ve kristal tanecikli, klineriform ve sütunludur. Amonyum bikarbonat (yaygın olarak amonyum hidrojen karbonat olarak bilinir) hafif derecede bazik bir inorganik bileşiktir. Amonyum bikarbonat çözeltide uçucu olup amonyak ve CO2 salınır. Sadece ürün büyümesini ve fotosentezi teşvik eder, aynı zamanda bitkilerin yapraklarının gelişmesini sağlar.

  • Amonyum sülfat gübresi

Amonyum sülfat gübresi beyaz ortorombik kristaldir, suda çözülür ama alkolde çözülmez. Amonyum sülfat esas olarak tarımda gübre olarak kullanılır. Gübrenin avantajı nispeten azdır higroskopiklik ve aglomerasyon kolay değildir. Amonyum sülfat iyi fiziksel özelliklere sahiptir. Topraktaki reaksiyon asidiktir, böylece gübre alkali topraklar ve karbonlu topraklar için idealdir. Dezavantajı azot içeriği düşük olmasıdır.

  • Amonyum klorür

Amonyum klorür, beyaz kristal veya renksiz kristal tozdur. Higroskopisite küçüktür, ancak yağışlı havalarda nemi emebilir. Nem emme noktası genellikle yaklaşık % 76’dır. Bu nedenle, gübre kuru bir yerde tutulmalıdır. Amonyak gübre kullanmaktan genel de kaçınılmalıdır çünkü salin-alkali topraklar doğurganlığı azaltabilir.

2. Nitrat azot gübre

Nitrat azotlu gübre sodyum nitrat (NaN03), kalsiyum nitrat {Ca (NO3) 2} ve amonyum nitrat (NH4NO3), vb. içerir. Nitrat azotu su içinde kolayca çözülür ve toprakta hızlı hareket eder. Katyon emilimi ve aynı zamanda sentezini kolaylaştırır. Örneğin, mısır ve buğday azotlu gübre de nitratı tercih eder. Eşit azot koşulu altında azotlu gübre miktarı, verimi artırıcı etkisi ile diğer azotlu gübrelerden daha belirgindir. Sebzelerin nitrat azotu için güçlü tercihleri vardır. İçinde hidroponik deney, besin çözeltisi olduğu sürece nitrat eklenir, sebzeler normal olarak amonyum olmadan büyür. Nitrat azotlu gübre uygulaması tütün üretimi ve kalitesini artırır.

  • Sodyum nitrat

Sodyum nitrat, renksiz şeffaf veya beyaz eşkenar dörtgen kristallerden oluşur. Kurutmak kolaydır. Sodyum nitrat yangına yardımcı olduğundan, serin ve iyi havalandırılmış bir yer de saklanmalıdır. Özellikle pancarlarla ilgili, turp ve benzeri ürünlerde hazır gübre olarak kullanılır.

Nitrat Azot Gübre
Nitrat Azot Gübre
  • Kalsiyum nitrat

Kalsiyum nitrat tipik bir hızlı etkili yaprak gübresidir. Asidik toprak üzerinde başarılı bir şekilde etki edebilir, çünkü kalsiyum toprak asitliğini nötralize eder. Kış bitkilerinin gübrelenmesi, ek gübreleme ve yonca büyümesinin aşırı tüketiminde Rejenerasyon için uygundur. Ayrıca, şeker pancarı, yem pancarı, haşhaş ve mısır vb. bitkiler için kalsiyum sağlaması bakımından yaygın olarak kullanılır.

3. Asitli azot gübre

Karbamid olarak da bilinen üre, beyaz bir kristal ve bir en basit organik bileşikleri barındırır. Azot içeriği üre oranı % 46 olup katı nitrojen içinde en yüksek olan gübredir. Protein metabolizmasının nihai ürünüdür. Nötr bir gübre olarak üre çeşitli toprak ve bitkiler için uygundur. Toprağa küçük yıkıcı etkisi nedeniyle, ağır kullanıma sahip kimyasal gübredir. Üre tüm ürünler için uygundur. Üre bazen baz gübre ve tohum gübresi olarak üstü kapatma da kullanılır.

Fosforlu gübreler

Fosfor, fosforlu gübrenin ana besin maddesidir. Gübre verimliliği etkili fosfora bağlıdır pentoksit içeriği, toprak özellikleri, gübreleme yöntemi ve bitki suları, vb. Fosfor hücrenin bir bileşenidir. Hücrenin büyüme ve çoğalmasında önemli bir rol oynar. Fosfor da fotosentez, şeker,nişasta ve enerji kullanımı artar. Fosfat gübresi kullanımında ayrıca bitki kök sistemleri ve bitki erken olgunlaşır.

1.Suda çözünür fosforlu gübre

Bu tür gübreler suda çözünerek, yüksek gübre verimliliği sağlar. Ana ürünleri kalsiyum süperfosfat ve üçlü süperfosfat’tır.

  • Kalsiyum süperfosfat

Sıradan da denilen kalsiyum süperfosfat, sülfürik asit ile kaya fosfatın ayrıştırılmasıyla elde edilir. % 14 ~% 20 P2O5 (% 80 ila % 95 çözünür su), suda çözünür fosforlu gübrenin bir parçasıdır.

Gri veya beyaz toz (veya parçacıklar) olarak kullanılabilir. Fosfatlı gübreler doğrudan veya bileşik gübre malzemelerdir.

Suda Çözünür Fosforlu Gübre
Suda Çözünür Fosforlu Gübre
  • Üçlü süperfosfat

Üçlü süperfosfat, hafifçe görünüşte gri veya koyu kahverengi bir renge sahip asidik küçük taneli katı maddelerdir. Uzun mesafeli nakliye ve depolama için uygundur. Bu hidroklorik asit, nitrik asit ve suda çözünür, pratikte etanol içinde çözünmez. Üçlü süperfosfat gübresi çeşitli toprak ve ürünler için uygundur. Baz gübre, üstü örtme ve bileşik (karışık) gübre olarak kullanılabilir. Pirinç, buğday, mısır, sorgum, pamuk, meyve, sebze vb. yaygın olarak kullanılır.

2. Karışık çözünür fosfat gübre

Nitrofosfat tarafından elde edilen gübre N / P oranı 2: 1 iken, nitrik asit ayrışır. Kullanılan toprakta elementler sağlayabilir. Nitrofosfat buğday, mısır, pirinç ve diğer gıda bitkilerinin yanı sıra, çay, pamuk, sarımsak, muz, elma, karpuz, üzüm ve diğer endüstriyel ürünler de tarım kalitesini önemli ölçüde artırabilir. Ortak tarla bitkileri için gübre ve endüstriyel ürünler de genellikle baz olarak kullanılır.

3.Sitratta çözünür fosfatlı gübre

Bu tür gübre suda çözünmez. Ağırlıklı olarak çöktürülmüş fosfat, çelik cüruf fosfat gübresi, kalsiyum magnezyum fosfat ve deuorinize fosfat gübresi içerir. Bu yüzden genellikle asidik toprakta, baz gübre için kullanılmalıdır. Toprak tarafından salgılanan organik asitler tarafından çözülür ve daha sonra yavaş yavaş kökler vasıtasıyla bitkiler tarafından emilir.

Potas gübre

Potasyum, potas gübresindeki birincil besindir. Bitkilerdeki potasyum maddesi azottan sonra genellikle sadece % 0.2 ila % 4.1 oranındadır. Bitki büyüme ve gelişmesinde, 60’dan fazla çeşit enzim, fotosentez, asimilat ulaşım, karbonhidrat metabolizması ve protein sentez potasyum aktivasyonunda yer alır.

1- Potasın Tedavisi

Potasyum klorür kimyasal olarak pirinç, buğday, pamuk, mısır için uygun olan gübre,süpürge darısı ve diğer tarla  bitkileri için nötr ve hızlı etkilidir. Fizyolojik yüzünden asitlik, potasyum nötr kalkerli topraklarda kullanılabilir. Ayrıca baz gübre veya üst örtme olarak kullanılabilir. Çünkü büyük miktarda potasyum klorür içerir. Klorür, tohum çimlenmesini ve fide büyümesini etkiler. Baz gübresi olarak kullanıldığında, ekimden 10-15 gün önce toprağa ekilebilir.

2.Potasyum sülfat

Potasyum sülfat bir çeşit potas gübresidir. Potasyum sülfat tüketimi, potasyum klorür potas gübre pazarı uluslararası alanda % 10’dan azdır. Özellikle tütün, şeker kamışı, patates, tatlı patates, üzüm, çay ve turpgiller (fasulye, vb.) gibi çeşitli ürünler için uygundur. Genellikle çeltik tarlasından ziyade kuru arazilerde kullanılır.

Suni Gübre nin faydaları ve zararları için bu yazımıza tıklayınız

Organik gübre

Organik gübre
Organik gübre

Organik gübre, esas olarak çoğunlukla hayvansalve bitkisel olarak bilinen çiftlik avlusu gübre veya doğal gübrelerdir. Çeşitli organik asit ve zengin besin elementleri içerir. besin maddeleri, sadece tam bir denge sağlamakla kalmaz, aynı zamanda yüksek manuriyal etkiye sahiptir. Organik gübre mikroorganizma üremesini teşvik ederek ve toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerini değiştirerek organik madde içeriğini artırabilir. Bu nedenle, yeşil gıdalar için ana besindir.

1.Tarımsal atıklar

Fasulye posası ve pamuk tohumu küspesi gibi bazı tarımsal atıklar organik gübre için iyi malzemelerdir. Atıklar besin ve toprak yapısının iyileştirilmesi ve toprağı artırmada benzersiz bir rol oynamaktadır. Ana gübre doğrudan tarlaya kullanılır. Teknolojinin kullanımı kolaydır, zamandan ve emekten tasarruf sağlar. İlgili deneyler tarlada kullanıldığında bir zaman sonra toprağın gözenekliliğini % 2.1 ila % 4.1 artırdığını göstermiştir.

2. Hayvan gübresi

Büyük ve küçük baş hayvan gübresi, tavuk gübresi ve tavşan gübresi, vb. tarımda kullanılan doğal gübrelerdir. İşlenmemiş dışkı fermentasyon uygulaması sıcaklığı arttırır ve fide yanmasına neden olur. Verimliliği artırmak, bitkilere, çevreye ve hayvanlara olan zararı azaltmak için gübre, tam kompostlamadan sonra tarlaya uygulanmalıdır.

3. Endüstriyel atıklar

Bazı endüstriyel atıklar, damıtıcı tanecikleri, sirke kalıntısı ve şeker tanecikleri gibi organik ürünler gübre için iyi malzemelerdir. Bir yandan atıkların tarım kaynak kullanım oranını artırırken diğer yandan çevre kirliliğini azaltmaktadır. Öte yandan, endüstri üzerindeki yükü ve atık maddeleri geri dönüşümle bir değer haline getirir.

4. Belediye çamuru

Artan kanalizasyon arıtma çalışmaları nedeniyle, belediye çamuru üretimi her geçen yıl artmaktadır. Belediye çamurunun tarıma uygulanması kentsel inşaat için iyi bir seçimdir. Nehir gübresi ve  kanalizasyon organik gübre haline getirilebilir. Çamurun tam bileşeni nedeniyle, sadece Bitki büyümesinde besin maddelerinin gereksinimlerini karşılar. Bu nedenle, işlenmiş çamur gübre olarak kullanılabilir. Toprak ıslahına katkıda bulunur. Sadece atık arıtma problemini çözmekle kalmaz, aynı zamanda bitkilerin büyümesi için de iyidir.

Gübre Çeşitleri Nelerdir? Gübreler Hakkında Bilgi