Dilcikli Aşı Nedir? Nasıl Yapılır?
Aşı yapacağınız çeşiti ve anacınızı seçin. Dilcikli aşı yöntemi sadece ideal olarak çapı 1/4 ila 1/2 inç arasında olan, aynı çaptaki anaç ve pulları birleştirmek için kullanılabilir.
- Aşı soğuklar geçtikten sonra yapılmalıdır, böylece anacın kabuğu kolayca soyulur.
- Tomurcuk hareketsiz olmalı (filizlenmemeli) ve üç ile beş tomurcuk içeren 30 cm lik bir dal olmalıdır.
Tomurcuklu dalı hazırlayın. Filizin dibinden, bu ucu çıkarmak için eğimli bir kesim yapın.


Uçlarını şekilde ki gibi kesin. Eşleştirme dilimlerini, hem anaca hem de filizin içine, birbirlerine bağlanabilecekleri şekilde yapın.

Birbirine yerleştirin. Parçayı anaçtan hafifçe ve dilleri üst üste gelecek şekilde aşağı kaydırın. Her iki tarafın kabuğunun altındaki yeşil ahşap tabakasının hizalı olduğundan emin olun.
Dilcikli Aşı Tuttuktan Sonra Yapılacak İşlem
Aşı yerine dikkat edin. Aşı dikildikten sonra, aşının altında yeni bir büyüme olup olmadığına dikkat edin. İlk başta, anaç üzerinde bazı yapraklar bırakabilirsiniz, böylece dilcikli aşı işleminiz başarılı oluncaya kadar besin sistemi devam eder. Ancak, anaç gövdesinde genç bir dal / dal oluşumu varsa, onu çıkarın; Bu, filizin büyümesine yardımcı olacaktır. Yaklaşık bir ay içinde aşı yerini gözleyerek üzerinde ki malzemeyi dikkatlice çıkartabilirsiniz.
- Aşı yapılan dal büyümeye başladığında ve aşının üstünde birkaç yeni yaprak göründüğünde (5 veya daha çok yaprak), aşının altında bulunan anaçta ki gelişimleri budayın. Bu budama, bitkinin anaçtan ziyade filiz üzerinde büyüme ile gelişmesine yardımcı olacaktır ve ağaç canlı olduğu sürece bu işlem tekrar edilmelidir. Aksi takdirde, anaç kendi dallarını oluşturmaya çalışacaktır.
Sizlere Dilcikli Aşı Nedir? Nasıl Yapılır? konusunda yardımcı olmaya çalıştık. Fidan alımı, aşılama işlemleri veya buna benzer konular için bizlerden profesyonel destek alabilirsiniz.
Tüplü meyve fidan çeşitleri için tıklayınız