T Göz Aşısı Nedir? Nasıl Yapılır?

Bir ağacın meyvesini seviyorsanız ve daha fazlasını istiyorsanız, en iyi seçeneğiniz aşılama yöntemidir. Meyvelerin aynı şekilde çıkacağını garanti etmenin tek yolu budur. Aşılamanın çeşitli yolları vardır, ancak bu iş tecrübe ve tekrar tekrar uygulama ile olur.

T Göz Aşısı, özel bir aşılama tekniğidir. Diğer aseksüel yayılma tekniklerinde olduğu gibi, ortaya çıkan bitkiler klonlardır ( genetik olarak aynı bitkiler bir kişiden tamamen vejetatif yollarla çoğaltılmıştır ). Yayılan bitki (tomurcukla temsil edilir) filiz olarak adlandırılırken , üzerine aşılanan bitki anaç olarak adlandırılır.

T göz aşısı, Haziran ayında belirli meyve ağaçlarında (örneğin şeftali) gerçekleştirilebilir.

 

t göz aşısı

 

 

Aşılamanızın başarılı olması için, sağlıklı, hastalıksız bir çeşitten ve uygun yetişen bir ağaçtan (anaç) bir filiz (aşılama için küçük bir parça) kesmelisiniz. Bu durumda anaç, filizin içine eklenebileceği yerleşik bir ağaçtır. T göz aşısı için, her iki ağacın kabuğu sağlam olmalıdır. Bu, kabuğun kolayca soyulduğu ve altındaki yeşil katmanın nemli olduğu ve genellikle ilkbahar da meydana geldiği anlamına gelir. Bunun için de iyi sulanması gerekir.

t göz aşısı tekniği

 

 

Tomurcuk ve altındaki odunsu gövdenin küçük bir şeridi, yukarı doğru dilimleme hareketi kullanılarak ağaçtan kesilir. Kesim, tomurcuğun yaklaşık 1/2 ila 3/4 cm altından başlamalı ve yaklaşık 1/2 ile 3/4 cm üzerinde bitmelidir.

t göz aşısı tekniği 2

 

 

Bazı aşıcılar, tomurcuğu ağaçtan çıkarmak için ikinci kesim olarak aşağı doğru bir kesim yapar. Bu, altta yatan ahşabın çok fazla zarar görmesine neden olmadığı sürece iyi çalışır.

t göz aşısı teknikleri

 

 

Aşılanacak ağacın gövdesi üzerinde dikey bir kesim yapılır. Kesim, kabuğun odunsu gövdeden ayrılmasını sağlamak için yeterince derin olmalıdır.

 

t göz aşısı tekniği 5

 

 

Dikey kesimin üst ucunda paralel bir kesim yapılır.

Kabuğun Ayrılması ve Aşı Tomurcuğunun Yerleştirilmesi

t goz aşısı tekniği 7

 

 

Kabuk, aşı tomurcuğunun yerleştirilebileceği bir "cep" ortaya çıkana kadar anaç gövdesinden dikkatlice ayırılır. Ayırma esnasında kabuğun kanatlarının yırtılmamasına özen gösterilmelidir.

Kabuk kolay ayrılmazsa, bu gövdenin aktif büyümede olmadığını ve aktif büyümeye devam edildiğinde işlemin daha sonra yapılması gerektiğini gösterir.

t göz aşısı tekniği 8

 

 

Aşı tomurcuğu, kabuk kapakları arasında dikkatlice kaydırılır. Tomurcuk aşısı üzerindeki kabuk şeridin tepesi, yatay kesime (T'nin çaprazı) karşı sıkıca oturacak şekilde kesilir, böylece tomurcuk rahatça "cep" içine sığar.

t göz aşısı tekniği 9

 

 

Kabuk kapakları aşı lastiği, aşılama bandı veya başka uygun bir koruyucu ile sarılıp sıkıca tutturulur. Bu düzenek ya hava şartlarına göre ayrılmalıdır (tomurcuklanan lastikler gibi) ya da birleşmenin iyileşmesinden 2 ila 3 hafta sonra çıkarılmalıdır.

Birleşim iyileştikten sonra, anaç bitkisinin üst kısmı tomurcukların büyümesini sağlamak için kesilebilir (Haziran tomurcuklanmasında olduğu gibi). Aşılama yazın sonunda yapılırsa, tomurcuğun büyümeye devam etmeden önce kışın geçmesi gerekecektir. Bu durumda, anaçların üst kısmı genellikle uyku mevsimi boyunca, kışın sonlarında veya erken ilkbaharda çıkarılır.

Sizlere Yongalı Göz Aşısı Nedir? Nasıl Yapılır konusunda yardımcı olmaya çalıştık. Fidan alımı, aşılama işlemleri veya buna benzer konular için bizlerden profesyonel destek alabilirsiniz.

Tüplü meyve fidan çeşitleri için tıklayınız