Ejder Meyvesi Pitaya Bakımı ve Budaması

Bahçeniz de yetiştirebileceğiniz görüntüsü en garip meyve türlerinden subtropikal olan ejder meyvesi yetiştirmeyi öğrenelim. Ejder meyvesini hem açık havada hem de saksı da yetiştirmek oldukça kolaydır.

ejder meyvesi pitaya bakımı

Çoğaltma Yöntemi – Tohumdan ve parça koparıp dikerek.

Zorluk – Orta

Toprak pH  – 6 ila 7

Diğer isimler – Pitaya, Endonezya buah naga, Khmer sror kaa neak, Tay kaeo mangkon, nanettika meyve, Kaktus madu, Uzun guo, Cereus triangularis, Thanh uzun, Çilek Armut, Kaktüs meyvesi, Gece çiçek açan Cereus, Gecenin Belleği, Kızaktaki İsa.

Pitaya / Ejder Meyvesi Hakkında Bilgi

Ayrıca pitahaya veya pitaya olarak da bilinen ejder meyvesi kaktüs ailesine aittir. Tırmanma kaktüsü olduğundan büyümek için desteğe ihtiyacı vardır. Çiçekleri eşsizdir ve dünyanın en büyüklerinden biri olan 25 cm çapında ve yaklaşık 30 cm uzunluğundadır. Çiçeklenmesinin bir başka özelliği ise: sadece bir gece için açılır ve davetkar meyveli bir koku verir.

Ejder Meyvesi / Pitaya Yetiştiriciliği

Ejder Meyvesini Tohumdan Büyütmek

  • Bir bıçakla, ejderha meyvesini ikiye bölün ve siyah tohumlarını etinden çıkarın. Hamuru tohumlardan yıka. Bu tohumları nemli bir kağıt havluya koyun ve bir gece bekletin.
  • Çimlenme tepsisini veya küçük bir saksıyı iyice boşaltın ve ​​karışımla doldurun. Bir parça torf ve bir parça perlit karıştırıp kendiniz yapabilirsiniz. Tohumları atıp üzerine toprak serpin.
  • Bir püskürtücü kullanarak toprağı iyice nemlendirin ve kabı plastik örtüyle örtün. Tohumlar filizlenene kadar toprağı nemli tutun, bu yaklaşık 15 ila 30 gün sürer.
  • Tohumlar filizlendikten sonra, plastiği çıkarın ve gerektiğinde daha büyük kaplara nakledin.

Ejder Meyvesinden Alınan Bir Parça İle Büyütmek

Ejder meyvesi kesimlerinin dikiminden önce, hastalıksız bir büyümeyi garanti etmek için saplar uygun şekilde kesilmeli ve hazırlanmalıdır. Keskin, temiz bir bıçak kullanarak , ana ejder meyve bitkisinden bir sap kesin. Sap kesme 6 ila 15 inç uzunluğunda olmalı ve en az bir yaşında olan bir bitkiden alınmalıdır. Kesim daima 45 derecelik bir açıyla eğimli olmalı ve bitki meyve verdikten hemen sonra alınmalıdır. Kök kesimlerini toplamak için günün ideal zamanı sabahın erken saatlerindedir.

Kesimleri, yeterli hava sirkülasyonunun olduğu gölgeli ve serin bir yere yerleştirin. Çelikler yedi gün boyunca rahatsız edilmeden oturmalıdır. Bu, sapın kesik uçlarının kurumasını ve iyileşmesini sağlar; bu da, kesimlerin ekildiklerinde hastalanma şansını azaltmaya yardımcı olacaktır.

Tam güneş ışığı ve geçirgen toprak sunan bir dikim yeri seçin. Ejder meyvesi bitkisinin büyüdükçe tırmanabileceği şekilde bir kafes, çit veya başka bir yapı olmalıdır. Çapı en az iki metre olan bir delik kazın. Yüzde 25 kompost ve yüzde 25 yönlendirilmiş gübre oranını yüzde 50 bahçe toprağı ile karıştırın .

Deliğe kompost , yönlendirilmiş gübre ve bahçe toprağı doldurun . Toprağı kullanarak bir höyük oluşturun. Nemi muhafaza etmesine yardımcı olmak için höyüğü iki santim malçla örtün.

Saksılarda Dragon Meyve Yetiştiriciliği

saksıda ejder meyvesi yetiştirme

Eğer serin bir iklimde yaşıyorsanız veya şehirli bir bahçıvansanız ve fazla yeriniz yoksa , bir saksı da ejder meyvesi yetiştirebilirsiniz , yetiştirilmesi oldukça kolaydır.

Fidanınızın kök bilyesine göre 1 – 2 beden büyük saksı seçin. Bitkiyi 5 galonluk, 30 cm lik derin bir kapta başlatın ve yıllık olarak veya bitki kök bağlı göründüğünde saksıyı büyütmeye devam edin. Acemi iseniz daha fazla dikkatli olun.

Dragon Meyve Yetiştiriciliği İçin Gerekenler

Yer seçimi

Dragon meyvesi bir kaktüstür, yani sıcağı ve güneşi sever. Kuru ve güneşli bir noktaya yerleştirmek daha iyidir. Sıcak bir iklimde yaşıyorsanız, kısmen gölgeli kalan bir yer seçmek en iyisidir.

Destek

Dragon meyve bitkisi aslında bir tırmanma kaktüsüdür ve genellikle bitki olgunlaştıkça dallardan hava kökleri oluşturur ve tırmanacak bir şey arar. Bu yüzden en iyisi bitkinizi destekleyecek bir şeyler bulmak. Sağlam bir kafes takın veya ağaçtan dikme yapın.

Toprak

Büyüyen ejder meyvesi için, kumlu ve iyi drenajlı toprağı tercih edin. Bahçe toprağında kum karışımı uygun olur.

Su

Ejder meyvesi bir kaktüs olduğu için, diğer sulu meyveler de yaptığınız gibi dikkatli bir şekilde sulayın. Sadece toprak kuruduğunda su verin.

Sıcaklık

Ejder meyve bitkisi serin sıcaklıklar da yaşayamaz. 0 C ‘nin altında ki bir sıcaklığa maruz kalması ölümcüldür. Benzer şekilde, 38 C üzerinde ki sıcaklıkta zorluğa neden olur. Soğuk bir iklim de, bitki sıcaklığını 10 C üzerinde tutun. Sıcak bir iklim de, öğleden sonraları güneşten koruyun ve kısmen gölgeli bir yere yerleştirin.

Ejder Meyvesi Pitaya Bakımı ve Budaması

Ejder meyvesi için gübreleme

Bitki büyüme mevsiminde aktif bir şekilde büyüdüğü zaman, her ay dengeli bir gübre ile ejder meyvesini gübreleyin. Soğuk bir iklim de büyütüyorsanız kışın gübrelemeyi bırakın.

Ejder Meyvesi Budama

Bu bitkinin kafes üzerinde büyütülmesi, hava sirkülasyonunun iyileştirilmesi, mantar enfeksiyonunun önlenmesi ve yüksekliğinin korunması için budama gerekir, aksi takdirde optimum yetiştirme koşullarında 6 metre yüksekliğe kadar büyüyebilir. Tüm aşırı büyüyen, çürüyen, aşırı kalabalık ve ölü gövdeleri gidererek yıllık olarak budama yapın.

Zararlıları ve Hastalıkları

Bitkiyi tehdit edecek hiçbir zararlı yoktur. Bitki fazla sulanırsa veya çok fazla yağmura maruz kalırsa mantar hastalıkları, kök ve meyve çürümesi mümkündür.

Ejder Meyvesi Tozlaşma

Birçok ejder meyve çeşidi kendi kendine tozlaşır, ancak çapraz tozlaşma gerektiren bazı durumlar vardır. Ejder meyveniz kendi kendine tozlaşamıyorsa, çapraz tozlaşma için yakın iki veya daha fazla ejder meyve bitkisi yetiştirmeniz gerekir. Ejder meyve çiçekleri gece olduğundan, tozlaşma güvelere ve yarasalara bağlıdır.

Hasat

  • Ejder meyvesi / Pitaya, iklime bağlı olarak yazdan sonbaharın sonlarına ve muhtemelen kışa kadar birçok kez meyve verir.
  • Onu ılıman bir bölgede yetiştiriyorsanız, yaz ayları sonlarında ve sonbaharın ortasında meyve verir.
  • Ejder meyve ağacınız kurulduktan sonra çiçek ve meyve üretmeye başlayacaktır. Bu, ekimden sonraki ilk veya ikinci yılda gerçekleşecektir.
  • Ten rengi parlak yeşilden kırmızıya veya pembeye döndüğünde ejderha meyvesini hasat edebilirsiniz. Meyvesi ovalleşir ve 10 ila 15 cm uzunluğundadır ve çiçeklenmeden 30 ila 50 gün sonra oluşur.
  • Ejder meyvesi pürüzlü ve pulludur. Genellikle pembe renktedir. Ancak, çeşide bağlı olarak kırmızı veya sarı ejderha meyveleri de vardır. İç kısımda yer alan eti beyaz veya kırmızıdır ve siyah tohumlar içerir.

Ejder Meyvesi Pitaya Meyvesi Satış Sayfası